Met deze vijf tips kom je van je grootste angst af

Foto Pexels

Een grote angst overwinnen is niet altijd gemakkelijk. Bang zijn van spinnen of bindingsangst zijn dingen die je leven kunnen overnemen. Als je er leert mee omgaan, gaat je leven er een stuk beter uitzien. 

Angst is een standaard emotie die veroorzaakt wordt door een waargenomen of beleefde bedreiging. Door je grootste vrees te ontwijken, kan je leuke of zelfs belangrijke dingen in je leven laten voorbijschieten. Daarom hou je best deze vijf tips in je achterhoofd.

1. Schrijf de situatie neer

Als je niet weet waar je angstig van wordt, kun je het ook niet aanpakken. Je kan proberen op te schrijven wanneer je bang bent.  Hoe uit het zich? Wat was de situatie? Door die vragen te beantwoorden krijg je zelf een beeld van wat nu juist het probleem is.

2. Zoek je angst op

Probeer jezelf bloot te stellen aan het gevaar. Door een situatie mee te maken, zal je je realiseren dat het helemaal niet zo erg is. Hoe vaker je de situatie aangaat, hoe meer je zelfvertrouwen groeit. Een simpel voorbeeld: je hebt een grote angst voor honden en je ziet er net eentje jouw kant oplopen. Blijf dan rustig en loop er gewoon voorbij. Je zal zien dat er niets gebeurt en je bent ondertussen de confrontatie aangegaan.

3. Verander je verwachtingen

Als je er al van overtuigd bent dat iets gaat gebeuren, zullen die angstige gedachten niet weggaan. Statistieken en feiten maken hier niets beter, want emoties bepalen angst. Probeer een negatieve verwachting om te vormen naar een positieve. Als je bang bent dat de lift waar je instaat vast komt te zitten, draai het dan om dat er uiteindelijk niks ergs kan gebeuren en je altijd hulp kan inschakelen.

4. Maak een lijstje met voor- en nadelen

Door zo’n lijstje te maken krijg je meer inzicht in je gedrag. Wat zijn de voor- en nadelen van die angst in je leven? Als je meer nadelen hebt dan voordelen, dan heb je zeker werk aan de winkel.

5. Praat erover

Bij elke situatie is praten heel belangrijk. Ook in dit geval probeer je best een gesprek te voeren met iemand die je vertrouwt. Indien je dagelijks last hebt van angsten ga je best professionele hulp vragen. Zij weten hoe ze je situatie moeten aanpakken en wie weet ben je er dan zo van af.