Bizar. Een Vlaming op vier leest nooit een boek

Bizar. Een Vlaming op vier leest nooit een boek
Foto Unsplash

Lezen is voor veel mensen nog steeds de ideale manier om te ontspannen. Niets zo goed om even weg te dromen als een spannend boek. Standaard Boekhandel bestaat dit jaar honderd jaar en hield naar aanleiding daarvan een enquête die peilde naar de leesgewoontes van de Vlaming. Sommige resultaten waren te verwachten, maar andere zijn op z’n minst verrassend te noemen. 

Rust in tijden van Netflix

In een tijd van Netflix, smartphones en andere technologische snufjes, blijkt dat 40% van de Vlamingen nog steeds graag ontspant met een goed boek ter hand. Sterker nog: 16% verkiest een boek boven televisie. De voordelen van lezen vallen niet te onderschatten. 75% van de ondervraagden gaf aan dat het helpt om rust in hun hoofd te vinden, 60% wordt er gelukkiger van. En 25% van de Vlamingen gaven hun leven een andere wending na het lezen van een boek. Ook onze woordenschat en concentratievermogen hebben baat bij een goede leessessie.

Geen tijd, geen goesting

Jammer genoeg is er ook minder goed nieuws. 25% van de Vlamingen zou nooit een boek lezen. Bij de vrouwen is dat 16%, bij de mannen 34%. Die resultaten zijn ietwat verontrustend en vragen om wat verduidelijking. Gevraagd naar de reden waarom ze nooit lezen, antwoorden de Vlamingen dat ze of geen tijd hebben, of andere media verkiezen, of gewoon niet graag lezen. Wij zijn alvast benieuwd hoeveel mensen er over twintig jaar nog regelmatig een boek zullen lezen.