Grondwettelijk Hof Thailand ontbindt oppositiepartij Thai Raksa Chart

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Grondwettelijk Hof van Thailand heeft vandaag Thai Raksa Chart ontbonden. De oppositiepartij schoof een tijdje geleden zonder succes de oudere zus van koning Maha Vajiralongkornen als kandidaat-premier naar voren voor de verkiezingen later deze maand. Bijna 300 kandidaten van de partij mogen niet deelnemen aan de verkiezingen, besliste de rechtbank. Uitvoerende leden van de partij mogen tien jaar lang niet aan politiek doen. De beslissingen moeten voorkomen dat de monarchie beschadigd wordt. Die heeft al lang de traditie om zich niet rechtstreeks te mengen in de politiek, en mag volgens de wet ook niet bekritiseerd worden.

Begin februari deed Thai Raksa Chart de verrassende aankondiging dat de 67-jarige prinses Ubolratana hun kandidaat was voor het premierschap na de verkiezingen. Haar broer drukte dat initiatief echter snel de kop in door een besluit uit te vaardigen waarin haar betrokkenheid in de politiek "ongrondwettelijk en hoogst ongepast" werd genoemd.

Hoewel het koninklijke besluit niet-bindend was, gehoorzaamde de Thaise kiescommissie door de kandidatuur van de prinses te weigeren en de ontbinding van haar partij te vragen aan de rechter. "De partijbestuurders vinden de beslissing heel erg. Rechten en vrijheid worden verondersteld fundamentele politieke principes te zijn", verklaarde partijleider Preechapol Pongpanich buiten de rechtszaal.

Het rechterlijk bevel om de partij te ontbinden komt er op 2,5 weken van de eerste verkiezingen sinds de staatsgreep in 2014. Thai Raksa Chart werd opgericht door bondgenoten van voormalig premier Thaksin Shinawatra, die ondanks de rechtszaken tegen hem en zijn afwezigheid in Thailand voor meer dan tien jaar, nog steeds populair is in het land.

Analisten achten het mogelijk dat door de uitspraak de politieke spanningen in het land toenemen. De verkiezingsresultaten zullen er volgens Thitinan Pongsudhirak, politicoloog aan een universiteit in Bangkok, echter niet fundamenteel anders door uitzien. "Aanhangers van Thaksin Shinawatra kunnen stemmen op andere partijen die pro-Thaksin zijn. Ik zie de pro-militaire partij hier niets bij winnen", zei hij.

Bron: Belga