Eurostartreinen hebben tot twee uur vertraging door staking Franse douaniers

Eurostartreinen hebben tot twee uur vertraging door staking Franse douaniers

De Eurostar-treinen vanuit het Gare du Nord in Parijs hebben vandaag tot twee uur vertraging opgelopen. Dat is het gevolg van de stiptheidsacties die Franse douaniers nu al vier dagen voeren voor extra middelen om de gevolgen van de brexit op te vangen. Ook aan de tunnel onder het Kanaal en in de haven van Calais leidt de actie tot aanzienlijke vertragingen. “De huidige verstoringen slaan op alle treinen die vanuit Parijs-Noord vertrekken en kunnen tot twee uur vertraging oplopen”, verklaarde een zegsman van Eurostar. Volgens de website van het bedrijf moest een trein deze ochtend worden geschrapt.

Douaniers in Calais en Duinkerke, twee grote havens in het noorden van Frankrijk, voeren sinds maandag striktere controles op vrachtwagens uit. Die meer nauwgezette – en dus langere – controles veroorzaken forse vertragingen voor de transporteurs richting Engeland. Woensdag breidde de actie zich uit naar de douane-beambten in het Parijse Gare du Nord.

De douaniers eisen een verbetering van de koopkracht, meer personeel en middelen voor de brexit. Dinsdag wordt een syndicale afvaardiging ontvangen door de Franse minister van Begroting Gérald Darmanin. Het bevoegde ministerie onderstreept dat er 700 aanwervingen worden voorzien om het extra werk rond te krijgen.

Vanochtend waren de toegangshellingen tot de Kanaaltunnel en de aanliggende A16 kilometerslang verzadigd door ellenlange rijen vrachtwagens. Volgens het ministerie was de toestroom rond de middag teruggekeerd naar 150 vrachtwagens die per uur in de tunnel passeren. “Dat is de normale frequentie. Door de actie was dat aantal gedaald tot 40 vrachtwagens per uur”, luidde het.

Wel gaf het ministerie toe dat er nog veel vrachtwagens onderweg zijn omdat de plaatselijke prefectuur ze had laten onderbrengen op parkings om de doorgang niet volledig te blokkeren.

bron: Belga