Europese Commissie onderzoekt overname in Duitse energiesector

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Europese Commissie is een onderzoek gestart naar de geplande overname van het Duitse energiebedrijf Innogy door sectorgenoot E.ON. De Commissie vreest dat de overname negatieve effecten kan hebben voor consumenten in verschillende Europese landen, door verminderde concurrentie op de energiemarkt. "Europese huishoudens moeten stroom en gas tegen competitieve prijzen kunnen kopen", licht EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) donderdag toe. "Ons onderzoek moet ervoor zorgen dat de overname van Innogy door E.ON niet ten koste gaat van de concurrentie, en dus niet tot prijsstijgingen leidt."

De overname van Innogy, dat nu nog eigendom is van het eveneens Duitse energiebedrijf RWE, is onderdeel van een complexe deal tussen E.ON en RWE. Het is de bedoeling dat E.ON zich meer gaat toeleggen op distributie en verkoop van energie en gas aan huishoudens. RWE zou uiteindelijk gespecialiseerd moeten zijn in het produceren van energie en in de verkoop aan grotere klanten.

De combinate van E.ON en Innogy heeft met name een groot marktaandeel in Duitsland, maar ook in Tsjechië, Slovakije en Hongarije.

De Commissie moet uiterlijk op 23 juli een beslissing nemen over dit aspect. Vorige week zette ze wel al het licht op groen voor de transfer van een reeks activa (nucleaire en hernieuwbare energieproductie) van E.ON naar RWE.

Bron: Belga