Aanslag Joods Museum - Unia onderstreept louterende impact proces op samenleving

door
Belga
Leestijd 1 min.

Ook Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum, heeft donderdagavond gereageerd op de uitspraak van het Brusselse assisenhof in het proces over de aanslag op het Joods Museum van België. De jury verklaarde Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer schuldig aan viervoudige moord met terroristisch karakter. In zijn reactie onderlijnt Unia het goede verloop van het proces en de louterende impact ervan op de samenleving. "De terroristen kozen niet toevallig het museum als doelwit", zegt directeur Els Keytsman. "Dit was jodenhaat en dat zegt nu ook de jury. Wanneer terroristen zich richten op joden of symbolische plaatsen van het jodendom is dit een directe aanval op onze hele samenleving en is het vaak een voorbode voor nieuwe aanslagen. We denken dan ook aan de aanslag van Mohammed Merah op een joodse school in Toulouse in 2012."

Het arrest stelt immers dat Medhi Nemmouche en Nacer Bendrer "vastbesloten waren om de Belgische bevolking in het algemeen en de Joodse gemeenschap in het bijzonder te schaden en ernstige schade toe te brengen aan de Belgische staat", aldus nog Unia

"Door burgerlijke partij te zijn naast de slachtoffers wilden we ervoor zorgen dat de samenzweringstheorieën het verwerpelijk motief antisemitisme niet overschaduwden", besluit de directeur.

bron: Belga