Aanslag Joods Museum - Burgerlijke partijen tevreden over verdict

door
Belga
Leestijd 2 min.

De advocaten van de burgerlijke partijen hebben donderdagavond tevreden gereageerd op het arrest in het assisenproces over de aanslag op het Joods Museum. De jury van het Brusselse assisenhof heeft Mehdi Nemmouche (33) en Nacer Bendrer (30) schuldig verklaard aan viervoudige moord met terroristisch karakter. De twaalf juryleden zijn er dus van overtuigd dat Nemmouche de man is die op 24 mei 2014 in het Joods Museum van België het Israëlische koppel Emanuel en Miriam Riva en museummedewerkers Alexandre Strens en Dominique Sabrier doodschoot, en dat Nacer Bendrer hem daarvoor de wapens heeft geleverd.

"Het werk is voltooid", zo zei Marc Libert, de advocaat van Emanuel en Miriam Riva, het Israëlische koppel dat gedood werd bij de aanslag. Libert hield de familie van het echtpaar tijdens de voorlezing van het arrest op de hoogte via berichtjes. "De rouw van de familie Riva kan eindelijk starten", aldus Libert, die benadrukte dat het arrest zeer goed gemotiveerd was.

"De ongeloofwaardige complottheorie van de verdediging is getackeld door de strenge motivering van de jury", zo zei Adrien Masset, advocaat van het Joods Museum, die graag de kwaliteit van het onderzoek benadrukte. "Ik heb geen kritiek op de motivering", zo was zijn voor de hand liggende conclusie.

"Gerechtigheid is geschied", zo zei Vincent Lurquin, die een Chileense artieste verdedigt die tijdens de aanslag in het museum was. "Nemmouche was een soldaat van IS en de jury heeft de verdediging een rake klap verkocht." De advocaat prees ook de jury en de motivering van het arrest.

Christian Dalne, die de moeder van slachtoffer Alexandre Strens verdedigt, sprak van "een grote opluchting bij de familie Strens". Ook hij had woorden van lof voor de motivering van het arrest: "Iedereen snapt waarom beide mannen schuldig bevonden zijn."

Michele Hirsch, de advocate van het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België, is dan weer trots op de Belgische justitie en ziet in het arrest een reden om assisenhoven te behouden.

bron: Belga