250 klimaatjongeren trotseren regen en hagel in Antwerpen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Op het Operaplein in Antwerpen hebben de lokale afdelingen van Youth for Climate en Students for Climate vandaag opnieuw actie gevoerd voor het klimaat. Zowat 250 jongeren trotseerden de bij momenten helse weersomstandigheden, zoals striemende regen en zelfs een hagelbui. Later op de middag vindt er in De Studio nog een debat plaats. Na verschillende tochten door de binnenstad van de lokale klimaatjongeren en vorige week de nationale "hoofdmars" van Youth for Climate die in Antwerpen plaatsvond, kozen de organisatoren deze keer voor een meer statische actie.

Die was aanvankelijk gepland op het (overdekte) Theaterplein, maar daar waren de jongeren uiteindelijk niet welkom vanwege de politie. De actie werd daarom naar het Operaplein verplaatst. Daar waren de deelnemers allerminst beschut tegen het gure weer. Het vormen van een "human billboard" viel daarom letterlijk wat in het water, aangezien de grote banner die de jongeren hadden gemaakt al snel doornat was.

De organisatoren hielden er intussen wel de moed in door zich warm te springen en te zingen en schamper te reageren op de voorafgaande kritiek als zouden ze tijdens de krokusvakantie niet gemotiveerd zijn om op straat te komen. "De politiek is bij wijze van spreken al jaren met vakantie want ze heeft niets gedaan voor het klimaat", zei Karim Mertens van Youth for Climate Antwerpen. "Dan hebben wij eigenlijk ook wel eens recht op een weekje om op adem te komen. En toch zijn we hier weer met velen."

bron: Belga