Mars tegen Seksisme trekt door de straten op Internationale Vrouwendag

In het kader van de Internationale Vrouwendag vindt op 8 maart de derde Mars tegen Seksisme plaats in Gent. Ook in Brussel en Luik trekken activisten de straat op. De organisatie vraagt onder meer om bijkomende kinderopvang, gratis maaltijden voor kinderen en vrouwencondooms.
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 2 min.

De mars kadert in een wereldwijd verzet tegen seksisme op internationale vrouwendag. De vorige editie van die protestmars lokte meer dan 1.000 activisten naar Gent, na een eerste editie in 2017 waaraan 600 mensen deelnamen. Dit jaar pleit de organisatie voor concrete eisen die het op lokaal verwezenlijkt wil zien.

Ondervertegenwoordiging in topfuncties

Er is al heel wat vooruitgang geboekt, maar gelijkheid is nog steeds niet helemaal realiteit geworden. Zo bestond in 2018 meer dan 36 procent van het kaderpersoneel uit vrouwen. Iets meer dan een kwart (27 procent) van de leden van raden van bestuur van beursgenoteerde bedrijven was een vrouw, net zoals minder van een vijfde (17 procent) van de managers. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag. Hoewel vrouwen de helft uitmaken van de werknemers in de Europese Unie, blijven ze in het management ondervertegenwoordigd.

Er is slechts één EU-lidstaat waar vrouwen in de meerderheid zijn in het kaderpersoneel. Dat is Letland, waar 56 procent van het kaderpersoneel uit vrouwen bestaat. Bulgarije en Estland, met elk 49 procent vrouwen, vervolledigen de top drie. Onderaan de lijst bengelen Luxemburg (15 procent), Cyprus (23 procent), net zoals Tsjechië, Denemarken, Italië en Nederland (met elk 29 procent). België situeert zich rond het Europese gemiddelde van 36 procent.

In de raden van bestuur en bij de leidinggevenden zijn de cijfers nog slechter. Wat de vertegenwoordiging van vrouwen in de raden van bestuur betreft, is Frankrijk met 44 procent de beste leerling. Daarna volgen Italië en Zweden, met elk 36 procent. Slechtste leerlingen van de klas zijn Estland (8 procent), Griekenland (9 procent) en Malta (10 procent). België doet het met 32 procent vrouwen deze keer beter dan het Europees gemiddelde.