Filippijnse politie vindt 1.500 schildpadden vastgetapet in bagage

Filippijnse politie vindt 1.500 schildpadden vastgetapet in bagage
Facebook / Douane NAIA

De Filipijnse politie heeft meer dan 1.500 levende schildpadden in beslag genomen op de luchthaven van de hoofdstad Manilla. De dieren zaten onderaan in bagage waar ze met tape waren vastgemaakt.

De douane op de luchthaven van Manilla keek vreemd op toen ze enkele stukken achtergelaten bagage doorzochten. In de vier koffers vonden ze in totaal 1.529 levende schildpadden van verschillende soorten. De politie vermoedt dat de eigenaar van de bagage de dieren achterliet toen hij vernam welke zware straffen er op illegale dierensmokkel staan in het land. Als hij werd gepakt, riskeerde de dader twee jaar celstraf en een boete van 200.000 Filipijnse pesos, of 3.380 euro, meldt BBC. De dieren hadden een straatwaarde van meer dan 76.000 euro.

Het vlees is een afrodisiacum

Enkele dieren waren sporenschildpadden. Die soort wordt internationaal beschouwd als ‘kwetsbaar’. Ook verschillende roodwangschildpadden bevonden zich in de bagage. Alle in beslag genomen reptielen werden overgedragen aan het Filipijns Wildlife Traffic Monitoring Unit.

Schildpadden worden vaak gehouden als huisdier, maar in sommige delen van Azië zijn de dieren ook populair als culinaire delicatesse of wordt hen geneeskundige krachten toegewezen. Het vlees zou een afrodisiacum zijn, terwijl de beenderen deel uitmaken van sommige medicijnen. Vorige week werd een lading van 3.300 schilpadden onderschept door de Filipijnse maritieme dienst.

Facebook / Douane NAIA