Supermarkten weren plastic verpakkingen in groente- en fruitafdeling

plastic
Foto Pexels

De Britse supermarktketen Iceland keert terug de tijd in en wil enkel nog los fruit en groenten verkopen, zoals je vroeger op de markt kon krijgen. De plastic verpakkingen afschaffen is niet alleen goed voor het milieu, maar zou ook je portemonnee ten goede komen.

In Liverpool vind je de eerste groente- en fruitafdeling van Iceland die alle plastic bant. Je kan je aankopen dragen in een papieren zak en je treft er ook composteerbare schalen en katoenen netjes. Selder en bosuitjes worden gebundeld met rubberen rekkers, en uien zitten in een katoenen draagzakje.

De winkelketen heeft meer dan 900 winkels in het Verenigd Koninkrijk. Iceland beweert tegen 2023 al het plastic van hun eigen producten te bannen. Vorig jaar verwijderden ze al de plastic verpakkingen van bananen en citroenen in al hun winkels.

12 miljoen ton plastic in de oceanen

“Elk jaar belandt er meer dan 12 miljoen ton plastic in de oceanen. Supermarkten kunnen dit probleem niet langer negeren”, vertelt de managing director van Iceland Richard Walker.

Ook andere supermarkten bannen plastic verpakkingen. Marks & Spencer experimenteert ook in de groente-en fruitafdeling en Morrisons heeft plastic zakjes vervangen door papieren exemplaren.