Rampenplan afgekondigd voor uitslaande brand in leegstaand fabrieksgebouw in Laarne

door
Belga
Leestijd 1 min.

In het leegstaande gebouw van het failliete textielbedrijf Microfibres in het Oost-Vlaamse Laarne is maandagavond een zware brand uitgebroken. Het gemeentelijke rampenplan werd uit voorzorg afgekondigd, omdat er een hoeveelheid ammoniak in het gebouw aanwezig zou zijn. Dat bevestigt burgemeester Ignace De Baerdemaeker (Open Vld). De eerste meldingen van de brand aan de Lange Meire liepen rond 21 uur binnen. De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse, maar op dat moment woedde het vuur al hevig. Volgens de burgemeester was de brand rond 1 uur nog niet helemaal geblust, "maar breidt ze niet verder uit".

"We hebben wel het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. We hadden vernomen dat ergens in het bedrijf een hoeveelheid ammoniak opgeslagen lag. Maar inmiddels blijkt dat die voldoende ver van de brandhaard verwijderd ligt", zegt De Baerdemaeker.

Er moesten geen omwonenden geëvacueerd worden, omdat de dichtste huizen op veilige afstand van de brand lagen. Wel werd gevraagd om ramen en deuren dicht te houden.

Burgemeester De Baerdemaeker zegt dat de oorzaak van de brand, die slechts een klein deel van het fabrieksgebouw trof, "waarschijnlijk vandalisme" is. Sinds het gebouw drie jaar geleden leeg kwam te staan, werd het al meermaals geteisterd door vandalenstreken.

bron: Belga