Opnieuw honderden mensen geëvacueerd uit laatste IS-bolwerk in Syrië

Opnieuw honderden mensen geëvacueerd uit laatste IS-bolwerk in Syrië
Opnieuw honderden mensen geëvacueerd uit laatste IS-bolwerk in Syrië

Uit het Oost-Syrische dorp Baghouz, het laatste bolwerk dat nog onder controle valt van Islamitische Staat (IS), zijn vandaag nog eens honderden mensen geëvacueerd. De ontruimingsoperatie gebeurde onder toezicht van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), een Arabisch-Koerdische militie die betrokken is bij de strijd tegen de jihadistische terreurgroep. De militieleden van SDF hadden het offensief op het laatste restant van het kalifaat zondag vertraagd, om aan nog meer burgers en extremisten de mogelijkheid te geven om de enclave te verlaten. Dinsdag konden honderden mannen, vrouwen en kinderen een SDF-basis bereiken. Na controle en identificatie werden ze onder begeleiding van SDF-troepen uit Baghouz weggehaald.

Maandagavond had SDF-woordvoerder Moestafa Bali al aangegeven dat op 48 uur tijd “ongeveer 3.000 mensen” geëvacueerd zijn uit Baghouz. Daarbij bevonden zich volgens hem ook heel wat IS-leden die zich hadden overgegeven. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten heeft het over de evacuatie van 280 gecapituleerde jihadisten.

De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) waren vorige maand begonnen met het offensief op Baghouz, een dorp in de oostelijke Syrische provincie Deir ez-Zor, vlak bij de grens met Irak. De SDF-strijders hebben de jihadisten in Baghouz ingesloten op een erg kleine zone: IS zou er nog amper een halve vierkante kilometer in handen hebben.

Enkele weken geleden werd nog aangekondigd dat dat de bevrijding van Baghouz “binnen enkele dagen” zou plaatsvinden. Maar de militaire operatie blijft langer duren dan verwacht, onder meer omdat er voorrang wordt gegeven aan de evacuatie van burgers.

bron: Belga