Amerikaanse Cinequest Festival van start met vier Vlaamse producties

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vandaag/dinsdag start in San Jose, de hoofdstad van Silicon Valley, het gerenommeerde Cinequest Film & Creativity Festival. Vier Vlaamse producties zijn geselecteerd. Het gaat om de Eén-programmma's "Taboe", "Over Water" en "Undercover", en de speelfilm "Trio" van Matteo Simoni, Ruth Beeckmans en Bruno Vanden Broecke. De drie tv-producties zijn genomineerd in de categorie "Television Series, Long-Form". Dat is de helft van de nominaties in die categorie.

"Taboe" was in het voorjaar van 2018 te zien op Eén. In het programma, geregisseerd door Kat Steppe, lacht Philippe Geubels met mensen waar je eigenlijk niet om mag lachen. Mensen met een fysieke beperking of een psychische kwetsbaarheid bijvoorbeeld, maar ook mensen in armoede of met een andere huidskleur. Geubels nodigt hen uit, luistert naar hun verhalen en gevoeligheden en brengt vervolgens een comedy-set over het thema met zijn nieuwe vrienden prominent op de eerste rij van een zaal vol lotgenoten.

"Over Water", net als "Taboe" van het productiehuis Panenka, was tot voor enkele weken wekelijks te zien op Eén. De reeks, geschreven door Tom Lenaerts en Paul Baeten Gronda, gaat over de voormalige tv-ster John Beckers, die van zijn vrouw Marjan en hun twee kinderen een allerlaatste kans krijgt om zijn leven weer op de rails te krijgen.

"Undercover", van productiehuis De Mensen, is sinds 24 februari tien weken lang te zien op Eén. Tom Waes en Anna Drijver spelen twee agenten met een gevaarlijke missie. Hun target is de Nederlander Ferry Bouman, één van de grootste XTC-producenten ter wereld. De opnames voor een tweede seizoen gaan in de zomer van start.

"Trio" is een filmadaptatie van het theaterstuk "Hechten" van Stefaan van Brabandt, waarmee Matteo Simoni, Ruth Beeckmans en Bruno Vanden Broecke in 2016 door Vlaanderen toerden. De film krijgt op Cinequest zijn Noord-Amerikaanse première als onderdeel van de Official Dramatic Feature Competition. "Trio" loopt sinds medio februari in de Belgische bioscopen.

Het Cinequest Film & Creativity Festival loopt tot 17 maart. De prijzen worden tijdens de slotceremonie op 17 maart uitgereikt.

bron: Belga