Steenokkerzeel verbiedt voortaan onaangekondigde betogingen aan asielcentra

Steenokkerzeel verbiedt voortaan onaangekondigde betogingen aan asielcentra

Steenokkerzeel laat voortaan nog enkel betogingen toe aan de asielcentra die op voorhand aangevraagd zijn en waarover met de politie en burgemeester afspraken gemaakt zijn. Wie niet-aangekondigd komt manifesteren, riskeert in de toekomst onmiddellijk bestuurlijk aangehouden te worden. Dat meldt burgemeester Kurt Ryon (Klaver N-VA). In Steenokkerzeel bevinden zich drie asielcentra, twee gesloten en een open. “We zijn in het verleden reeds geconfronteerd geweest met zware incidenten waar ons politiekorps niet tegen opgewassen was. Op voorhand aangevraagde betogingen kunnen nog wel degelijk. Met de verplichting om betogingen op voorhand aan te vragen willen indien nodig bijtijds versterking kunnen aanvragen van de federale politie zodat onvoorziene confrontaties met ons korps vermeden worden”, aldus Ryon.

Hij wijst er ook op dat hij als burgemeester verantwoordelijk is voor de veiligheid zowel van de bewoners van deze asielcentra, het bewakend personeel als het politiekorps. “Tijdens betogingen moeten er bovendien ook agenten van ons politiekorps beschikbaar kunnen blijven om de veiligheid in de rest van het dorp te garanderen.”

Naast het verbod op onaangekondigde betogingen heeft Ryon in zijn nieuw politiebesluit ook nog andere elementen toegevoegd “om te bepalen wat voortaan kan en niet kan”. Zo mogen betogers ook geen afval achterlaten na de manifestatie en is het ook verboden schade toe te brengen aan de gebouwen en infrastructuur. “In dit laatste geval zal er ook gerechtelijk opgetreden worden”, aldus Ryon.

bron: Belga