Meer dan 150 IS-strijders geven zich over

door
Belga
Leestijd 1 min.

In de strijd om het laatste bastion van terreurorganisatie Islamitsche Staat (IS) in Syrië hebben zich meer dan 150 extremisten aan de door Koerden gedomineerde militie Syrische Democratische Srijdkrachten (SDF) overgegeven, en zijn door hen gevangen genomen. Dit heeft het in Groot-Brittannië gevestigd Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten vandaag gemeld. De gevangengenomen strijders komen uit een waaier van landen, aldus het bij de oppositie aanleunende Observatorium. Ook volgens SDF-commandant Adnan Afrik zei dat een grote groep IS-strijders zich heeft overgegeven.

Luidens het Observatorium verlieten meer dan vierhonderd mensen het laatste door IS gecontroleerd gebied in Syrië, het oostelijke Baghuz. Naast strijders gaat het ook om familieleden van hen en andere burgers.

De SDF hebben eind vorige week hun slotoffensief tegen IS ingezet. In het laatste bastion van de terreurorganisatie zouden zich volgens schattingen van de SDF nog tot 1.500 extremisten ophouden. Om zich te verdedigen zetten ze ook kamikazes in.

De gevechten vorderen maar langzaam, zei SDF-woordvoerder Moestafa Bali. De strijd is even stopgezet om voor de overgebleven burgers een humanitaire corridor te scheppen. In de voorbijde weken hebben volgens Koerdische opgave ongeveer 9.000 burgers het gebied verlaten. De door de VS geleide internationale coalitie tegen IS ondersteunt de aanval vanuit de lucht.

bron: Belga