Yubo: het niet zo onschuldige Tinder voor tieners

Yubo: het niet zo onschuldige Tinder voor tieners
Foto Yubo

Tinder is voor velen de datingapp bij uitstek. Het enige ‘probleem’? Je moet minimum achttien zijn om een profiel aan te maken. Met een jeugd die gefocust is op digitale trends en applicaties, leidt dat vroeg of laat tot frustraties. Enter Yubo, de app die zich profileert als een manier voor tieners om nieuwe vrienden te maken, maar tot een Tinder voor 13-plussers evolueerde. 

Minderjarigen

Hoewel Yubo op dit moment ‘slechts’ twintig miljoen gebruikers kent (versus honderd miljoen Tinderaars), wint de app snel aan populariteit. Naar schatting 70% van hen zou minderjarig zijn. Op de site van Yubo is er dan ook een soort disclaimer te vinden, die tips geeft om beleefd met elkaar om te gaan en die stelt dat volwassenen geen contact kunnen opnemen met minderjarigen.

Yubo

Yubo omschrijft zichzelf als een “sociale ontdekkingsapp om nieuwe vrienden te maken en gelijkgestemde mensen te ontmoeten”. Naast video chatten en berichten sturen, kan je ook swipen om nieuwe mensen te leren kennen. De lay-out is weliswaar wat kleurrijker en vrolijker, maar verder zijn de verschillen met Tinder miniem. In praktijk wordt Yubo – net zoals Tinder – dan ook gebruikt om pikante berichten en foto’s te delen of om een onenightstand aan de haak te slaan. De app probeert misbruik nu tegen te gaan door middel van allerlei algoritmes, maar de vraag is of dat praktisch gezien ook mogelijk blijkt.