Verkiezingen Estland - Esten kiezen nieuw parlement, nek-aan-nekrace verwacht

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Esten trekken zondag/vandaag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Peilingen verwachten een nek-aan-nekrace tussen de Centrumpartij van premier Juri Ratas en de liberale Hervormingspartij. De grootste winnaar zou de populistische Conservatieve Volkspartij van Estland worden. Ongeveer een miljoen stemgerechtigden verkiezen zondag 101 parlementsleden. Tien partijen nemen deel aan de verkiezingen, goed voor in totaal 1.099 kandidaten. De kans is dus groot dat geen enkele partij een absolute meerderheid zal halen.

Vandaag is de Centrumpartij aan de macht, samen met de sociaaldemocraten en de conservatieve Isamaa. De twee coalitiepartners van premier Ratas zouden echter verlies lijden, waardoor het onduidelijk is of de coalitie haar meerderheid kan houden. Bovendien zou de Hervormingspartij meer stemmen halen dan bij de vorige verkiezingen.

De grootste winnaar zou de Conservatieve Volkspartij van Estland worden. De populistische partij zou de derde partij van Estland worden. Toch is de kans groot dat de partij in de oppositie zal blijven, aangezien de grote partijen al hebben laten weten dat ze niet met de populisten in een regering willen stappen.

De Centrumpartij en de Hervormingspartij zijn sinds de onafhankelijkheid van Estland in 1991 afwisselend aan de macht geweest. Ratas kwam in 2016 aan de macht, nadat de regering van premier Taavi Roivas (Hervormingspartij) een vertrouwensstemming verloor.

Beide partijen steunen het lidmaatschap van de Europese Unie en de NAVO, en willen ook de besparingsmaatregelen voortzetten. Die hebben ervoor gezorgd dat Estland de laagste schuld heeft van de landen van de eurozone, maar hebben ook wrevel veroorzaakt in de landelijke gebieden, die zich achtergesteld voelen.

De eurosceptische Volkspartij heeft dan weer een anti-immigratiediscours aangenomen, en belooft de belastingen te verlagen.

De stembureaus gaan open om 09.00 uur (08.00 uur Belgische tijd) en sluiten om 20.00 uur.

bron: Belga