Rusland wil militaire interventie vermijden

door
Belga
Leestijd 1 min.

Rusland is vastberaden een militaire interventie in Venezuela te vermijden. "We hebben schrik dat de Verenigde Staten provocaties ensceneren om bloedvergieten uit te lokken en een reden en voorwendsel te vinden voor een interventie in Venezuela", zei Valentina Matviyenko, de voorzitter van de Russische Federatieraad, het hogerhuis van het Russische parlement. "We zullen ons uiterste best doen om dit te vermijden", citeerde het Russische staatspersbureau TASS haar vandaag. Matvikyenko legde niet uit hoe Rusland dat precies zou doen.

De Verenigde Staten hebben een militaire interventie in Venezuela niet expliciet uitgesloten. De economische en humanitaire crisis onder president Nicolas Maduro leidde tot massale emigratie.

Washington steunt Juan Guaido, de oppositieleider die zich in januari uitriep tot interim-president en opriep tot vervroegde verkiezingen. Ook verschillende andere Zuid-Amerikaanse en Europese landen schaarden zich achter Guaido. Maduro krijgt dan weer de steun van Rusland, China en lokale bondgenoten Cuba, Nicaragua en Bolivia.

Bron: Belga