Nederlandse jihadist wil met gezin naar huis

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Nederlandse IS-strijder Yago Riedijk, die momenteel vastzit in een Koerdisch kamp in Syrië, wil met zijn vrouw Shamima Begum en hun pasgeboren zoon naar Nederland. Riedijk, afkomstig uit Arnhem, sloot zich in 2015 aan bij Islamitische Staat. Niet veel later trouwde hij met de toen 15-jarige in Londen geboren Begum vlak na haar aankomst in Raqqa. In een interview met de BBC vertelt hij dat hij haar inderdaad erg jong vond, maar dat zij zelf om een partner had gevraagd. Door een vriend, zegt Riedijk, werden beiden gekoppeld. "Het was haar eigen keuze", stelt de man over het huwelijk met de toen 15-jarige. "Ze vroeg om een partner voor haar te vinden en ik werd uitgenodigd."

Begum, die net als Riedijk vastzit in een vluchtelingenkamp in Syrië, is de Britse nationaliteit ontnomen. Volgens de Britse autoriteiten heeft zij ook de Bengaalse nationaliteit, omdat haar moeder uit Bangladesh komt. Eerder had de familie van Begum in een brief aan de Britse binnenlandminister Sajid Javid nog geschreven dat ze haar niet in de steek kunnen laten. Ze vroegen hulp van de overheid om het kindje terug naar het Verenigd Koninkrijk te halen. Oppositieleider Jeremy Corbyn vond dat de vrouw "het recht heeft om terug te keren" en deed de beslissing om de nationaliteit af te pakken als "extreem" af.

Riedijk staat alleszins een celstraf van zes jaar te wachten als hij terugkeert naar Nederland. Hij zegt dat hij gebroken had met IS en de terreurorganisatie wilde verlaten. Maar naar eigen zeggen werd hij in Raqqa opgesloten en gefolterd omdat ze hem ervan verdachten een Nederlandse spion te zijn.

Bron: Belga