GAMES. Twee keer First Person Shooter, twee keer een heel andere sfeer

Fun of gevecht? Kleurrijk of donker? Far Cry New Dawn en Metro Exodus zijn twee postapocalyptische First Person Shooter-titels die gelijktijdig in de winkel liggen maar mijlenver van elkaar af staan. Welke is jouw cup of tea? Volg de gids!
door
Janne
Leestijd 4 min.

Februari staat helemaal in het teken van de simultane releases van Far Cry New Dawn en Metro Exodus op PC, PS4 en Xbox One. Twee vertegenwoordigers van hetzelfde genre (FPS), maar met een heel verschillende ambiance. Far Cry New Dawn speelt zich af in Montana, in een postapocalyptische wereld waarin de natuur het weer voor het zeggen heeft. Metro Exodus neemt je mee naar Rusland. Ook hier een postapocalyptische setting, maar wel een pak zwaarmoediger. Moeilijk kiezen? Metro vergelijkt en helpt de knoop door te hakken!

Regie

Hier is de winnaar overduidelijk Metro Exodus, de eerste grafische uppercut van 2019. De panorama's zijn adembenemend en de lichteffecten ronduit spectaculair. Far Cry New Dawn gebruikt dezelfde game engine als Far Cry 5 een jaar geleden. En dat is te zien aan de wat gedateerde graphics.

Voordeel: Metro Exodus

Vrijheid

Zowel Far Cry New Dawn als Metro Exodus zijn First Person Shooters, maar hun gameplay is heel verschillend. Net als zijn voorgangers zet Far Cry in op een grote speelvrijheid. Je belandt in een enorme open wereld waar de natuur het voor het zeggen heeft, 17 jaar na een nucleaire ramp. Je kan jagen, vissen, de map te voet of met de auto, moto, boot of helikopter verkennen. In Metro Exodus is de gameplay – ondanks wat meer openheid in vergelijking met de vorige episodes – veel meer scripted en lineair. Je moet met andere woorden de weg volgen die de ontwikkelaars voor je uitgestippeld hebben.

Voordeel: Far Cry New Dawn

Realisme

Metro Exodus

Ook hier een groot verschil tussen beide games. Metro Exodus is een extreem realistische game, waarin munitie erg schaars is. In de radioactief besmette zones moet je absoluut een masker dragen en de filter elke minuut vervangen, anders ben je op een paar seconden dood. Je mag ook niet vergeten je zaklamp op te laden. Veeleisend, maar heel bevredigend. De game reproduceert zelfs het blokkeren van je wapen. Bijzonder vervelend wanneer de vijand voor je neus staat. En je moet niet alleen je eigen munitie fabriceren, maar ook je wapen schoonmaken. Far Cry New Dawn is duidelijk veel meer ‘arcade' georiënteerd.

Voordeel: Metro Exodus

Fun

Far Cry New Dawn is misschien niet realistisch, maar wel heel leuk en toegankelijk. Met een heleboel helden die je in de loop van het spel unlockt, en die erg goed van pas komen tijdens bepaalde missies. Het zijn er acht in totaal, elk met zijn of haar eigen specialiteit. Onze stiekeme favorieten zijn de sniperoma en Horatio, een enorm everzwijn die dikke maatjes met de mens geworden is. In Far Cry New Dawn is het leven na de apocalyps best wel fun en kleurrijk.

Voordeel: Far Cry New Dawn

Ambiance

De zware sfeer in Metro Exodus staat mijlenver af van Far Cry en zijn charismatische vijanden (tweelingzussen deze keer). Je tast vaak letterlijk in het duister en hebt je zaklamp of aansteker nodig om vooruit te geraken. Zonder gespot te worden door mutanten of vijandige milities. Het gebrek aan munitie en het beheren van de filters van je gasmasker drijven de onophoudelijke druk alleen maar op. Wanneer het groepje zich per trein door Rusland verplaatst, toont Metro Exodus een ander, veel menselijker gezicht. Je kan gaan zitten en luisteren naar de verhalen van anderen, muziek spelen of gewoon naar het voorbijrazende landschap turen terwijl je tussen twee wagons een sigaret rookt. Far Cry New Dawn is een strijd om ethanol. Je moet voorposten veroveren en heroveren om er zoveel mogelijk te bemachtigen en de faciliteiten in je kamp Prosperity te upgraden. De ambiance van Metro Exodus maakt ongetwijfeld de meeste indruk.

Voordeel: Metro Exodus

Multiplayer

Geloof het of niet, maar er is meer in het leven dan multiplayers. Denk maar aan Detroit Become Human, Spider-Man of God of War. Sologames zijn nog lang niet uitgezongen. Far Cry New Dawn en Metro Exodus zijn allebei oldskool soloavonturen van een tiental uur. Metro Exodus kan je zelfs alleen maar in je eentje spelen. Wij bereikten de eindgeneriek na 19 uur. Reken daar nog een paar uur bij om alle zijmissies te voltooien. Far Cry New Dawn is met zijn 12 uur wat korter, maar ook goedkoper (minder dan 45 euro). Voor wie graag online met vrienden speelt, is Far Cry New Dawn en zijn co-opmodus de beste keuze.

Voordeel: Far Cry New Dawn

Verdict

Far Cry New Dawn en Metro Exodus zijn twee sterke games. Elk voor een ander publiek. Welke kiezen? Dat hangt natuurlijk af van je smaak en je mood. Als je zin hebt in een stevige dosis fun en vrijheid, dan is Far Cry New Dawn iets voor jou. Liever spanning, overleven, realisme en een vleugje gore? Ga dan voor Metro Exodus.

Thomas Wallemacq