Marine Le Pen vervolgd voor verspreiding beeldmateriaal IS

door
Belga
Leestijd 1 min.

Marine Le Pen wordt vervolgd voor de verspreiding van beelden van folteringen en executies door terreurgroep IS. De Franse radicaal-rechtse politica had die in 2015 via haar Twitter-account gedeeld. De voorzitster van de extreemrechtse partij Rassemblement National (RN) is in staat van beschuldiging gesteld voor de "verspreiding van een gewelddadige boodschap die door een minderjarige gezien zou kunnen worden". Dat heeft het parket van Nanterre, vlakbij Parijs, vrijdag beslist, vernam het Franse persagentschap AFP van verschillende bronnen.

Le Pen had in december 2015, enkele weken na de IS-aanslagen in Parijs, drie foto's gedeeld via Twitter. Daarop waren folteringen en executies uitgevoerd door terreurgroep IS te zien. Le Pen postte ze als antwoord op de journalist Jean-Jacques Bourdin: hij vergeleek het FN (de toenmalige naam van haar partij was Front National, nvdr) met Islamitische Staat en zij wilde hem terechtwijzen.

Op één van de foto's is een Syrische soldaat te zien, die verpletterd wordt onder de banden van een tank. Een andere toont een Jordaanse piloot die levend verbrand wordt en een derde is een foto van het onthoofde lichaam van James Foley, met het afgehakte hoofd op zijn rug gelegd.

Het parket vervolgt ook RN-politicus Gilbert Collard. Ook hij zou dergelijke beelden verspreid hebben.

bron: Belga