Geen luchtverkeer – “Directie skeyes speelt een vuil spel”

De directie van luchtverkeersleider skeyes speelt een vuil spel, aangezien ze al gisteren/donderdag op de hoogte was dat er onvoldoende luchtverkeersleiders zouden zijn. Dat zegt Kurt Callaerts van ACV-Transcom in een reactie op het nieuws dat door een gebrek aan luchtverkeersleiders tussen vrijdagavond 23.00 uur en zaterdagochtend 06.00 uur geen vliegtuigen kunnen landen of opstijgen op het Belgisch grondgebied. Volgens skeyes hebben zich op korte termijn veel luchtverkeersleiders ziek gemeld voor de nachtshift in het luchtverkeerscentrum. Callaerts had vrijdag nog laten weten dat er tijdens de krokusvakantie geen acties komen bij skeyes. Hij bevestigt vrijdagavond dat het gebrek aan luchtverkeersleiders van vrijdag geen gevolg is van een actie. “Skeyes heeft niet geanticipeerd op het aantal zieken, onder wie ook langdurig zieken of mensen al enkele dagen thuis zijn”, zegt Callaerts, die spreekt van een “rondje zwartepieten” door de directie.
Volgens Callaerts was het donderdag al duidelijk dat er te weinig luchtverkeersleiders zouden zijn, en heeft de directie nog geprobeerd om mensen op vrijwillige basis op te roepen. Het is echter niet gelukt om voldoende personeel te verzamelen, wat volgens Callaerts niet als een verrassing komt. “Als je weet hoe de situatie vandaag is in het bedrijf, met de dossiers rond loopbaanonderbreking, de werkroosters voor maart, het weigeren van verlof, …”, zegt de vakbondsman.
Of de gebeurtenissen van vrijdagavond alsnog tot acties zullen leiden, kan Callaerts nog niet zeggen. “Dat bekijken we volgende week”, zegt hij.

bron: Belga