Volgens een boeddhistische monnik is dit dé sleutel tot geluk

Shoukei Matsumoto is een boeddhistische monnik in een tempel in de Japanse hoofdstad Tokyo. Elke dag start hij met schoonmaken. Volgens hem maakt een schoon huis je energieker en gelukkiger. Ook andere eenvoudige veranderingen in je dagelijkse routine zouden wonderen doen.
door
Janne
Leestijd 3 min.

Volgens Matsumoto maakt een boedhistische monnik de tempel niet schoon omdat die rommelig is, maar om "de somberte uit zijn hart weg te nemen". Zorgvuldig poetsen zou voor iedereen bevredigend kunnen werken. In zijn boek 'Veeg je zorgen weg' legt hij uit hoe je je huis én geest schoonmaakt.

Behandel niets als rommel

"Dingen worden pas rommel als je ze behandelt als rommel", weet de boeddhistische Marie Kondo. De boeddhistische leer is erg gekant tegen verspilling. Voor elk voorwerp moet je respect tonen. "Mensen die voorwerpen niet respecteren, respecteren ook de mensen rond hen niet", klinkt het. In elk voorwerp is immers door een mens moeite gestoken. Denk dus twee keer na voor je iets weggooit.

Ochtendstond heeft goud in de mond

Een boeddhistische monnik begint zijn dag steevast met schoonmaken. Voor dag en dauw ligt de tempel er weer netjes bij. "In stilte schoonmaken terwijl de stilte je omgeeft - voordat andere mensen en de planten waker worden - is verfrissend en maakt je geest leeg", vertelt Matsumoto. Als je huis 's ochtends al is opgeruimd, zullen ook de gedachten in je hoofd voor de rest van de dag netjes geordend zijn. Maak er een gewoonte van om elke dag iets schoon te maken. Die dagelijkse structuur zal je rust geven.

In de keuken

Tijdens het koken verandert je keuken al gauw in een rommelboel. De bergen afwas stapelen zich op, je morst saus op het aanrecht en je koelkast zit vol met vervallen ingrediënten. Als een keuken echter goed geordend blijft, kan je sneller kwaliteitsvollere gerechten bereiden. "Sluit elke kastdeur die je hebt opengedaan. Dat voorkomt niet enkel stof op je keukengerei, maar een open lade is een teken dat ook je hart niet op orde is", verklapt de monnik.

Monniken eten vegetarisch. "Ook groenten met een scherpe geur zoals ui, prei en knoflook gaan we uit de weg. Als je eenmaal gewend bent geraakt aan milde groenten, zal je veel plezier vinden in de allersubtielste smaken te kunnen onderscheiden."

Ook in de keuken wordt de afvalberg beperkt. "Maak groenten klaar die je van kop tot teen kan opeten. Van Japanse radijs, bijvoorbeeld, mag je ook de bladeren en de schil gebruiken", weet Matsumoto.

De afwas mag je nooit laten staan tot de volgende dag. Potten en pannen die moeilijk schoon te maken zijn, laat je niet een dag lang weken in warm water, maar spoel je meteen af met heet water om de aangekoekte etensresten los te krijgen. Zuiveringszout is ook effectief.

Het kleinste kamertje

De wc is de plek waar de ware aard van een huishouden naar boven komt. Je maakt hem dus maar beter grondig schoon. Het kleinste kamertje is een plek waar je gasten zich even ontspannen. Ze zullen dus het allerkleinste vuiltje opmerken. Als je je gasten geen schone wc aanbiedt, zullen ze zich niet welkom voelen.

Maar hoe houd je het toilet brandschoon? "Monniken kuisen de wc's twee keer per dag. We vegen de houten vloer en de pot schoon met een oude stofdoek. Daarna verwijderen we alle achtergebleven haren, stof of papier. De uiteinden van het toiletpapier worden tot een driehoekje opgevouwen", legt Matsumoto uit. "Als je de wc goed onderhoudt, zullen de gebruikers hem ook schoon achterlaten."

Draag seizoensgebonden kleren

De wissel van de seizoenen is voor de monniken een belangrijk moment. Het is de periode waarin je hart een nieuwe start krijgt. Om de seizoenen te respecteren, deel je je kleerkast best in in lente-, zomer-, herfst- en winteroutfits. Zo maak je een frisse start en voorkom je een lusteloos jaar.

Om je waardering te laten blijken voor de kleren die to op dat moment voor je hebben gezorgd, moet je ze meteen wassen. Stel dat niet uit tot volgend jaar.

Janne Vandevelde

Shoukei Matsumoto, Veeg je zorgen weg, Lev. Boeken, 155 p., 10 euro