Verenigde Staten en taliban pauzeren onderhandelingen tot het weekend

Verenigde Staten en taliban pauzeren onderhandelingen tot het weekend
Verenigde Staten en taliban pauzeren onderhandelingen tot het weekend

De Verenigde Staten en de taliban gaan hun “productieve onderhandelingen”, over een einde aan het nu al meer dan 17 jaren durende conflict in Afghanistan, twee dagen pauzeren. Dat hebben de twee partijen laten weten vanuit de Qatarese hoofdstad Doha. De onderhandelingen worden dit weekend verdergezet. “De twee partijen zullen de twee volgende dagen gebruiken voor intern overleg, met de bedoeling elkaar zaterdag weer te treffen”, aldus de Amerikaanse gezant Zalmay Khalilzad op Twitter. Een woordvoerder van de taliban, Zabiullah Mujahid, bevestigt dat in een persbericht. Hij beklemtoonde verder “veel belang te hechten aan het lopende vredesproces en de vrede”. Khalilzad noemde de maandag in Doha gestarte onderhandelingen al “productief”. “We blijven trage stappen vooruit zetten naar een wederzijds begrip en uiteindelijk de vrede.”

Eind januari zaten de twee strijdende partijen al eens aan tafel, maar ze verlieten de gesprekken na een “kladakkoord”. Dat ging vooral over de belofte van de taliban om te verhinderen dat Afghanistan als uitvalsbasis gebruikt wordt voor terreuraanvallen op derde landen, en over een mogelijke terugtrekking van de Amerikaanse troepen die al sinds eind 2001 in het land zijn.

De Amerikanen ijveren voor een akkoord over een wapenstilstand en willen dat er onderhandelingen opgestart worden tussen de Afghaanse regering en de taliban. Dat hebben die laatsten tot nu toe altijd geweigerd.

De Afghaanse president Ashraf Ghani zei in Kaboel nog dat enkel een door het regime geleid vredesoverleg tot een duurzame stabiliteit kan leiden.

Bron: Belga