Rivaliserende partijen in Libië raken het eens over verkiezingen

Rivaliserende partijen in Libië raken het eens over verkiezingen

De Libische rivaliserende politieke kopstukken willen verkiezingen in het Noord-Afrikaanse land. Premier Fayez al-Sarraj en zelfverklaard militair bevelhebber Khalifa Haftar zijn het tijdens een bijeenkomst in Abu Dhabi eens geworden over de noodzaak om de overgangsfase in Libië door verkiezingen te beëindigen. Dat deelde de VN-missie in het Noord-Afrikaanse land vandaag mee. De ontmoeting tussen beide rivalen vond woensdag al plaats op uitnodiging van VN-gezant Ghassan Salamé. Libië is na de val van kolonel Muammar al-Kadhafi in 2011 naar de chaos van een burgeroorlog afgegleden. Veel milities bestrijden elkaar om de politieke macht en economische invloed. Verschillende regeringen bemoeien zich van buitenaf met deze machtsstrijd.

Al-Sarraj staat aan het hoofd van een internationaal erkende eenheidsregering, wier invloed nauwelijks verder reikt dan de hoofdstad Tripoli. De machtige Haftar van zijn kant heeft de controle over het oosten van Libië en rukte onlangs met zijn troepen op naar het zuiden van het land waar ze een van de grootste olievelden van het land inpalmden.

Beide rivalen hadden in mei vorig jaar in Parijs onder bemiddeling van de Franse president Emmanuel Macron een akkoord bereikt over verkiezingen. Maar de overeengekomen verkiezingsdatum van 10 december werd niet gehaald. Een nieuwe datum is nog niet vastgelegd.

De Europese regeringen hebben er veel belang bij om een eind te maken aan de crisis in Libië. Het olierijke land heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een van de belangrijkste transitroutes voor migranten, die via de Middellandse Zee in Europa willen geraken.

bron: Belga