Libië wou bevroren fondsen niet gebruiken om Belgische bedrijven te vergoeden

door
Belga
Leestijd 2 min.

Libië wou niet dat de bevroren Libische fondsen gebruikt zouden worden om de schulden van Libische klanten bij Belgische bedrijven te vereffenen. Dat moet blijken uit een brief die een Libische diplomaat op zijn Facebookpagina heeft geplaatst. CdH-kamerlid Georges Dallemagne wees donderdag tijdens de plenaire Kamerzitting op de facebookpost van Faraj Zarrouk. Die is nu ambassadeur van Libië in Zambia, maar was tussen 2010 en 2014 gevolmachtigde voor de Libische regering.

Die post toont een foto van het schriftelijke antwoord van de Libische minister van Buitenlandse Zaken Achour Ben Ayal aan zijn Belgische collega Didier Reynders (MR). Die had in augustus 2012 een brief gestuurd naar de Libische minister over de Libische fondsen die in België bij Euroclear bevroren zijn. Reynders merkte de mogelijkheid op om de fondsen voor humanitaire doeleinden vrij te maken. In de brief van Reynders zat ook een lijst met Belgische bedrijven bij wie Libische klanten nog facturen open hadden staan. Het ging onder meer om FN Herstal en afdelingen van Siemens.

De Libische minister maakt in zijn antwoord duidelijk dat de fondsen niet gebruikt kunnen worden om Belgische bedrijven te betalen. "Volgens de financiële regels die nu in Libië van kracht zijn, kunnen de geblokkeerde Libische fondsen van die instellingen in geen geval dienen om de schulden van de Libische staat te vereffenen", klinkt het in de brief. De minister stelt voor dat de Belgische bedrijven zich rechtstreeks tot de betrokken klanten wenden.

Het kabinet van minister Reynders geeft voorlopig geen commentaar op de brief en verwijst naar de hoorzittingen volgende maand in de Kamercommissie Financiën.

In oktober 2012 heeft de administratie van de Belgische Schatkist een brief gestuurd naar Euroclear om te zeggen dat de intresten op de fondsen niet langer bevroren waren. De Verenigde Naties menen dat het vrijgeven van die intresten in strijd is met de sancties tegen Libië. De Schatkist volgde naar eigen zeggen een interpretatie van Relex, een groep Europese experten, die stelden dat de vrijgave geen probleem vormde.

Verschillende parlementsleden vermoeden dat er tussen één en twee miljard euro aan intresten is vrijgegeven, maar het blijft onduidelijk wat er met die middelen is gebeurd. "Dat geld is misschien gebruikt voor oorlog en terrorisme", zegt Dallemagne.

bron: Belga