Kim vroeg Trump om gedeeltelijk opheffen van sancties

Kim vroeg Trump om gedeeltelijk opheffen van sancties
Kim vroeg Trump om gedeeltelijk opheffen van sancties

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft de Amerikaanse president Donald Trump gevraagd om de sancties tegen zijn land gedeeltelijk op te heffen. In ruil zou Pyongyang een punt zetten achter de tests van nucleaire wapens en lange-afstandsraketten en de ontmanteling van de belangrijkste nucleaire faciliteit. Dat heeft de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho gezegd tijdens een zeldzame persconferentie. Hij had het over een “realistisch voorstel”, maar de Amerikanen zouden hebben geantwoord dat ze een stap verder moesten gaan dan de ontmanteling van de site in Yongbyon. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Trump en Kim zagen elkaar woensdag en donderdag in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. De ontmoeting zou twee dagen duren, maar het programma werd onverwacht ingekort. De twee gingen uiteen zonder nucleair akkoord.

Op een persconferentie achteraf had Trump gezegd dat Noord-Korea alle sancties opgeheven wil zien, maar dat de Verenigde Staten dat niet konden toelaten. De president voegde er wel aan toe dat de deur voor nieuwe onderhandelingen nog altijd open staat.

Volgens de Noord-Koreaanse minister kreeg “voorzitter Kim het gevoel dat hij niet begreep hoe Amerikanen rekenen”. Hij zei verder nog dat Kim “de wil” voor verdere onderhandelingen mogelijk heeft verloren. “Het werd glashelder dat de Verenigde Staten niet bereid waren ons voorstel te aanvaarden”, aldus de minister.

Bron: Belga