KI bevestigt aanhouding van verdachte

KI bevestigt aanhouding van verdachte

De 27-jarige Koba M., een van de verdachten van de bankkraak op de Belgiëlei in Antwerpen, blijft verder aangehouden. Dat heeft de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) beslist. De raadkamer wilde hem drie weken geleden vrijlaten, maar de KI heeft die beslissing nu hervormd, nadat het parket in beroep was gegaan. Hij verschijnt over een maand opnieuw voor de raadkamer.
Koba M. werd op 4 februari gearresteerd, een dag nadat de kraak bij het filiaal van BNP Paribas Fortis werd vastgesteld. De speurders konden hem aan de feiten linken door een achtergelaten slijpschijf in de uitgegraven tunnel, die naar de kluizenzaal leidde.

De raadkamer vond drie weken geleden echter dat er onvoldoende aanwijzingen van schuld tegen hem waren en dat zijn rechten van verdediging en zijn recht op een eerlijk proces geschonden waren door de berichtgeving in de media. Zo waren bepaalde verhoren gelekt, die toen nog niet in het strafdossier zaten.

De raadkamer wilde Koba M. daarom vrijlaten, maar het parket ging in beroep, waardoor het nu aan de KI was om een beslissing te nemen. Zijn advocaat had zijn vrijlating gevraagd, maar de KI besliste om hem in de cel te houden. Sinds zijn verschijning voor de raadkamer werden allerlei nieuwe stukken aan het strafdossier gevoegd en er zijn nu blijkbaar toch ernstige aanwijzingen van schuld tegen Koba M. Ook zijn vader en een vriend zitten in de cel.

bron: Belga