Hoorzitting van Cohen beëindigd

Hoorzitting van Cohen beëindigd
Hoorzitting van Cohen beëindigd

De hoorzitting van de voormalige persoonlijke advocaat van Amerikaans president Donald Trump, Michael Cohen, in de toezichtcommissie van het Huis van Afgevaardigden is woensdag na ongeveer zeven uur ten einde gelopen. In zijn slotverklaring zei Cohen dankbaar te zijn voor de kans om te mogen getuigen. “Ik hoop dat dit helpt om Amerika te genezen”, luidde het. Cohen zei in zijn slotverklaring dat zijn loyaliteit aan Trump hem “alles heeft gekost”. “Ik hoop dat het land niet dezelfde fouten maakt als ik of dezelfde hoge prijs betaalt als mijn familie en ik.” De voormalige advocaat gaf ook te kennen dat er “nooit een vreedzame machtsovergang zal zijn” als Trump de verkiezingen in 2020 zou verliezen.
Tijdens de urenlange hoorzitting deed Cohen, die meer dan tien jaar voor Trump werkte, meerdere opmerkelijke uitspraken. Zo noemde hij de huidige president onder meer een “racist”, “oplichter” en bedrieger”. Hij gaf daarnaast onder andere nog te kennen dat Trump tijdens de verkiezingscampagne op voorhand afwist van de publicatie van gehackte e-mails van de Democratische Partij, dat Trump persoonlijk betrokken was bij het betalen van zwijggeld aan pornoactrice Stephanie Clifford (alias Stormy Daniels), en dat er mogelijk een nog niet bekend strafrechtelijk onderzoek loopt naar Trump. Daarover zijn geen verdere details bekend.
In opdracht van Trump bedreigde en intimideerde Cohen naar eigen zeggen ook “redelijk veel” mensen in de tien jaar waarin hij voor hem werkte, zo kwam ook nog naar voren tijdens de getuigenis. Na enkel vragen van een Congreslid gaf de advocaat te kennen dat hij “waarschijnlijk” 500 keer de opdracht kreeg om mensen te bedreigen.
Cohen werd in december veroordeeld tot drie jaar cel nadat hij schuldig had gepleit aan belastingontduiking, illegale campagnefinanciering en het afleggen van valse verklaringen.

Bron: Belga