Guaido wil dit weekend terugkeren naar Venezuela

Guaido wil dit weekend terugkeren naar Venezuela

De zelfverklaarde Venezolaanse interim-president Juan Guaido is van plan dit weekend terug te keren naar zijn land, ondanks het risico te worden opgepakt. Dit heeft Francisco Sucre, lid van het door de oppositie gedomineerde parlement, aangekondigd. Eerder op de dag had Guaido in de Braziliaanse hoofdstad ambassadeurs van de Europese Unie gezien. Na zijn ontmoeting met EU-ambassadeurs zou Guaido ook nog de Braziliaanse president Jair Bolsonaro zien, voor een “persoonlijk bezoek”, en niet voor een officieel bezoek door een ander staatshoofd.

Vorige vrijdag stak Guaido de grens over naar Colombia, om toe te zien op de leveringen van humanitaire hulp aan Venezuela. Het Venezolaanse leger blokkeerde die hulp aan de grens. Hetzelfde gebeurde aan de grens met Brazilië. Aan de grenzen van Venezuela zijn daarbij al enkele doden gevallen.

Maduro had eerder gezegd dat Guaido bij zijn terugkeer oppakken riskeert, omdat hij een verbod om het land te verlaten van het Grondwettelijk Hof naast zich had neergelegd.

Na Brazilië vandaag, reist Guadio door naar Paraguay. Ook Paraguay is een van de vijftig landen die Guaido als president hebben erkend.

bron: Belga