Fonds van 150 miljoen euro voor infrastructuurprojecten

door
Belga
Leestijd 1 min.

De federale overheid, verzekeraar AG en Synatom, de beheerder van de nucleaire spaarpot, pompen 150 miljoen euro in een infrastructuurfonds. Daarmee willen ze naar eigen zeggen de ontwikkeling van de infrastructuursector in België bevorderen en Belgische bedrijven ondersteunen bij hun Europese infrastructuurprojecten, zo zeggen ze in een persbericht. De federale overheid zorgt voor 50 miljoen euro kapitaal, via haar Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM). AG en Synatom leggen elk hetzelfde bedrag op tafel, zodat het fonds "I4B - The Belgian Infrastructure Fund" een kapitaal heeft van 150 miljoen euro. Dat kan later worden opgetrokken tot 250 miljoen euro.

De drie betrokkenen maken zich sterk dat het fonds met dat geld "voor 2 miljard euro aan infrastructuurprojecten zal kunnen ondersteunen". Eerder raakte al bekend dat het fonds kan investeren in onder meer tunnels, gevangenissen, energieparken en gezondheidsvoorzieningen.

Het fonds kadert in het het Nationaal Pact voor Strategische Investeringen van de federale regering. "Investeringen zijn noodzakelijk voor de economische en maatschappelijke ontwikkeling", zegt premier Charles Michel in een persbericht. "De middelen (van het fonds, red.) zullen prioritair worden aangewend voor milieuvriendelijke projecten en projecten rond duurzame ontwikkeling en de energietransitie. Ik wens dat dit fonds een katalysator zal zijn voor andere ambitieuze projecten die bijkomende welvaart en welzijn in het land creëren."

Het fonds heeft een looptijd van 15 jaar.

bron: Belga