EK atletiek indoor - Ismaël Debjani kijkt op 1.500m uit naar reeks "van finaleniveau"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ismaël Debjani neemt het vrijdag op het EK atletiek indoor in Glasgow in de tweede reeks van de 1.500 meter op tegen het Noorse toptalent Jakob Ingebrigtsen, die als achttienjarige afgelopen zomer in Berlijn zowel de 1.500m als 5.000m won. "Ik ben verwend geweest. Het is een fantastische reeks van het niveau van een finale", zei Debjani donderdag. In reeks twee nemen vijf lopers deel die een persoonlijk record hebben onder 3 minuten en 40 seconden. Behalve Debjani zelf (3:39.91) gaat het om Ingebrigtsen (3:36.02), de Fransman Simon Denissel (3:37.70), de Spanjaard Saul Ordonez (3:39.40) en de Tsjech Filip Sasinek (3:39:98).

"Deze reeks is een finale waard. Achter Ingebrigtsen komen vier lopers van hetzelfde niveau die strijden voor twee rechtstreekse finaletickets", aldus Debjani, die een moeilijk taak wacht. Behalve de top twee van elke reeks stoten de overige drie beste chrono's door. "Ingebrigtsen zal wel doorgaan, en nadien zijn we met een trosje van vier. Ik ben verwend geweest, want krijg een snelle ploeg rond me", glimlachte Debjani. "Het is mogelijk dat ik mezelf verras, want ik ben in goede doen."

De CABW-loper liet het veldloopseizoen naast zich liggen en zette alles op het indoorseizoen. Op 3 februari liep hij zijn eerste zaalwedstrijd in het Franse Val-de-Reuil, waar hij zch meteen kwalificeerde voor het EK.

Vrijdagavond komt met Claire Orcel ook een vrije onbekende atlete in actie. De Brusselse hoogspringster staat voor een aartsmoeilijke opdracht. "De kwalificatiehoogte voor de finale is vastgelegd op 1m96. Dat is echt scherp", aldus de 21-jarige Orcel, wiens persoonlijk record 1m90 bedraagt. "Het niveau indoor is erg hoog dit jaar en er kunnen maar acht van de 26 deelneemsters naar de finale. Ik denk dat we bij de eerste sprong meteen 1m93 zullen moeten halen.

"Dat ontmoedigt me helemaal niet. Als ik in vorm ben, is het een goede gelegenheid om mijn persoonlijk record aan te vallen", aldus de CSF-atlete. "Mijn selectie voor dit EK kwam onverwacht, maar ik ben erg blij hier te zijn. Mijn echte doel komt in juli, op het EK voor beloften. Daar wil ik de top 5 halen."

bron: Belga