CD&V en cdH willen partij van Orban uit de Europese Volkspartij

CD&V en cdH willen partij van Orban uit de Europese Volkspartij

CD&V, cdH en de Luxemburgse zusterpartij CSV vragen officieel om de Hongaarse premier Viktor Orban en zijn partij Fidesz uit de Europese Volkspartij (EVP) te zetten. Dat heeft CD&V-voorzitter Wouter Beke vandaag meegedeeld. De drie partijen hebben een brief gestuurd aan EVP-voorzitter Joseph Daul met de officiële vraag om Orban en Fidesz uit de Europese alliantie van christendemocratische en conservatieve partijen te zetten. “Wie continu ingaat tegen christendemocratische ideologie en waarden, heeft bij ons geen plaats”, zo tweette Beke.

De EVP-fractie in het Europees Parlement beraadt zich volgende week over de positie van Fidesz. Een procedure tot uitsluiting wordt officieel opgestart indien zeven partijen uit minstens vijf landen zo’n verzoek indienen. De uiteindelijke beslissing moet genomen worden in de Politieke Vergadering, waarin de partijleiding, de leiding van de parlementsfractie en een vertegenwoordiger van elke partij zetelt.

De positie van Orban binnen de EVP staat al jaren ter discussie. Het debat is opnieuw opgepookt met de lancering van een omstreden Hongaarse regeringscampagne waarin Orban het Europese migratiebeleid en Europees Commissievoorzitter én EVP-boegbeeld Jean-Claude Juncker op de korrel neemt.

bron: Belga