Brussels politieman veroordeeld tot boete voor aanzetten tot racisme

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Brusselse correctionele rechtbank heeft vandaag een Brusselse politieman, J.N., veroordeeld tot een geldboete van 6.000 euro, grotendeels met uitstel, omdat de man zich racistisch had uitgelaten over een collega van Afrikaanse origine. Beide mannen stonden in voor de opleiding van politierekruten en N. had verschillende denigrerende opmerkingen gemaakt over zijn collega. De man zelf gaf één misplaatste opmerking toe, maar betwistte dat hij racist zou zijn. Volgens de rechtbank was hij zwaar over de schreef gegaan en had hij met zijn uitlatingen een ongunstig klimaat geschapen dat aanzette tot racisme.

De bal ging in 2015 aan het rollen toen politie-inspecteur W.N. van collega's hoorde dat J.N. achter zijn rug diverse racistische uitspraken zou gedaan hebben, zowel over hemzelf als over zijn pasgeboren zoontje. Toen de hiërarchie over de uitspraken hoorde, werd J.N. overgeplaatst, terwijl W.N. een klacht indiende. Volgens zijn advocaten was er duidelijk sprake van uitlatingen die aanzetten tot racisme. Ook het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia, dat zich burgerlijke partij stelde, was daarvan overtuigd.

Het parket zag onvoldoende bewijzen voor een veroordeling. Volgens het parket ging het enkel om beledigingen die niet strafbaar waren, en was er geen sprake van aanzetten tot racisme. De advocaat van J.N. pleitte dat zijn cliënt slechts één misplaatste uitspraak had gedaan, waarvoor hij zich ook had verontschuldigd.

De rechtbank veegde de argumenten van zowel de verdediging als het parket van tafel. "Er kan geen twijfel over bestaan dat de betrokkene zich op racistische wijze heeft uitgelaten over zijn Afrikaanse collega's en over Afrikanen in het algemeen", klonk het. "In al zijn kritiek op het functioneren van zijn collega's zat een racistische insteek, het ging niet om een éénmalige ontsporing."

Volgens de rechtbank was een opschorting, zoals door de verdediging gevraagd was, niet op haar plaats omdat de feiten bijzonder laakbaar waren en het hele politiekorps geschaad hadden.

bron: Belga