Bruno Tobback nam in Antwerpen deel aan zijn zesde klimaatmars

Bruno Tobback nam in Antwerpen deel aan zijn zesde klimaatmars

Vlaams parlementslid Bruno Tobback (sp.a) nam donderdag in Antwerpen deel aan zijn zesde klimaatmars. “Als mensen op straat komen voor een betere wereld, wil en moet ik daar als sociaaldemocraat bij zijn”, zegt de voormalige minister van Leefmilieu. “Je moet tonen dat je aan die mensen hun kant staat. Als we dit niet allemaal samen doen, gaat het nooit lukken.” Tobback stelt blij te zijn dat er veel meer aandacht dan vroeger is voor het klimaatprobleem. Hij denkt dat er vandaag ook heel veel mogelijk is om er iets aan te doen. “We moeten als politiek die kans grijpen. We kunnen hier echt wel een geweldige stap vooruit zetten. We moeten stoppen met excuses te zoeken en het gewoon mogelijk maken.”

Jinnih Beels, schepen van Onderwijs voor sp.a in Antwerpen, zorgde vorig week voor enige ophef door te stellen dat de klimaatspijbelende jongeren stilaan mogen ophouden met hun acties. “Als schepen van Onderwijs denk ik dat ze vindt dat ze zoiets moet zeggen”, aldus Tobback. “Maar als politicus van een socialistische partij moeten we er allemaal voor zijn dat jongeren opkomen voor hun belangen. Dit gaat eigenlijk ook over herverdeling. Het gaat echt niet op dat we als socialisten zouden accepteren dat we vandaag nog alles pakken wat we kunnen krijgen, en hen met de rommel achterlaten.”

Tobback vindt dat de jongeren het volste recht hebben om te spijbelen. “Jongeren moeten de kans krijgen om uit de band te springen en om duidelijk te tonen wat ze willen.”

bron: Belga