Britse staatssecretaris neemt ontslag wegens dreigende “ultieme vernedering voor VK”

Britse staatssecretaris neemt ontslag wegens dreigende "ultieme vernedering voor VK"

Opnieuw verliest de Britse premier Theresa May een regeringslid. Staatssecretaris voor Landbouw George Eustice heeft aangekondigd dat hij opstapt uit ontevredenheid over de beslissing van May om het parlement te laten stemmen over een uitstel van de brexit. Volgens Eustice dreigt voor het Verenigd Koninkrijk in dat geval “de ultieme vernedering”. “Ik vrees dat de ontwikkelingen van de voorbije week tot een reeks gebeurtenissen zullen leiden die erin resulteren dat de Europese Unie de voorwaarden zal dicteren van eender welke aanvraag tot uitstel die wordt ingediend”, schrijft Eustice in zijn wereldkundig gemaakte ontslagbrief. De EU die de Britten zou zeggen wat te doen, is voor Eustice niet minder dan de “ultieme vernedering”.

Om een leegloop van haar regering te vermijden, heeft premier May zich ertoe geëngageerd het Lagerhuis volgende week over een uitstel van de brexit te laten stemmen als haar akkoord met de EU op 12 maart opnieuw verworpen zou worden. Zo’n uitstel – een verlenging van de onder artikel 50 van het Europees verdrag opgestarte procedure – moet wel insteming krijgen van alle andere Europese lidstaten.

De EU zegt al langer dat ze May geen onvoorwaardelijk uitstel zal toekennen. Voor Eustice is dit dus genoeg reden om op te stappen.

Sinds de zomer van vorig jaar hebben al verschillende belangrijke en minder belangrijke leden van de Britse regering ontslag genomen uit onvrede met de manier waarop May de brexit aanpakt.

bron: Belga