Zo overleef je een katerdag op het werk

Zo overleef je een katerdag op het werk
Foto 20th Century Fox Television

Een kater hebben en werken gaan niet goed samen. Ten eerste is het moeilijk om je te concentreren met bonkende hoofdpijn. Ten tweede is het niet zo bevorderlijk voor je reputatie – je wil immers niet dat je baas denkt dat je een dronkaard bent. Maar soms kan je niet onder een feestje uit en moet je de dag erna noodgedwongen naar je werk. Gelukkig zijn er wat trucjes om je katerhoofd te verbergen.

1. Hydrateren en ontzwellen

Heb je een kater, dan sta je gegarandeerd helemaal uitgedroogd op. Je mond voelt kurkdroog aan – het lijkt haast of je daardoor geen adem kan halen. Anderzijds ziet je gezicht eruit alsof al het vocht in je lichaam zich daar heeft verzameld. Tijd om de schade te beperken. Drink om te beginnen een groot glas water. Op die manier wordt je lichaam wakker en krijg je wat hoognodig vocht binnen. Om van dat opgezwollen gezicht af te komen, kan je bijvoorbeeld een koude jade roller of een koude theezakjes gebruiken.

2. Eitje bakken

Je ziet er nu al wat beter uit en je lichaam heeft water binnengekregen, dus het is tijd om iets te eten. Dat zegt je waarschijnlijk niet veel – hallo geïrriteerde maag – maar het is de beste manier om er zo snel mogelijk weer bovenop te komen. Een goede katerremedie is om je dag te beginnen met een gebakken eitje of twee. Eieren bevatten namelijk glutathion, een antioxidant die helpt bij de afbraak van alcohol.

3. E.H.B.K.

Oftewel Eerste Hulp Bij Katers. Stel een kit samen die alle broodnodige dingen bevat om de dag door te komen. Denk aan kauwgom tegen de drankadem, pilletjes tegen de hoofdpijn en andere persoonlijke hulpmiddelen. Zorg ervoor dat je die kit altijd bij de hand hebt om onaangename verrassingen te voorkomen.

4. Sociaal afwezig

Foto’s posten op Instagram van je avondje uit lijkt misschien heel tof, maar let op. De kans is immers groot dat je collega’s of misschien zelfs je baas je daar volgen. Je wil er alles aan doen om je kater te verbergen, dus dan is het geen goed idee om dronken kiekjes te delen met de buitenwereld.

5. Dim de lichten

Je bent geen popster en het is dus niet sociaal aanvaard om de hele dag met een zonnebril rond te lopen. Hoe cool dat ook zou zijn. Waarschijnlijk ben je door je kater helaas wel gevoeliger voor licht, dus tijd voor een andere oplossing. Probeer bijvoorbeeld – subtiel – om de lichten op kantoor wat te dimmen of uit te doen. Lukt dat niet, doe dan iets aan de lichtsterkte van je scherm. Zet die zo laag mogelijk om extra prikkels te vermijden.

En vergeet niet: een werkdag is maar een werkdag. Over enkele uurtjes kan je weer naar huis en ongegeneerd in je pyjama in de zetel ploffen.