Tijd verandert de persoonlijkheid van je hond

Foto Pexels

Honden kunnen net als mensen hun persoonlijkheid veranderen. Hoe ze op een bepaalde situatie reageren, heeft veel te maken met het baasje en hun identiteit. Grote veranderingen in hun leven doen een hond al anders reageren. Oudere viervoeters daarentegen, zijn hier minder vatbaar voor.

Uit een onderzoek van de Michigan State University blijkt dat de persoonlijkheid van honden kan veranderen met de tijd. “Als mensen geconfronteerd worden met grote veranderingen in hun leven, kan hun persoonlijkheid wijzigen”, aldus psychologieprofessor William Chopik, de auteur van de studie. “We hebben ontdekt dat dit bij honden ook het geval is. In grote mate zelfs. We hadden nochtans verwacht dat het karakter van honden vrij stabiel zou zijn, omdat ze vaak geen grote veranderingen meemaken.”

Bij de studie waren meer dan 1.600 honden betrokken van zo’n 50 verschillende rassen. De eigenaars van de viervoeters moesten aan de hand van een enquête de persoonlijkheid van hun hond beoordelen en vragen beantwoorden over hun gedrag. Ook het karakter van de baasjes werden bevraagd.

Wisselwerking

“We vonden een wisselwerking op drie grote terreinen”, klinkt het. “Leeftijd en persoonlijkheid van de honden, persoonlijkheidsovereenkomsten tussen mens en hond en de invloed die het karakter van een hond heeft op de kwaliteit van zijn relatie met zijn baasje.” Zo zouden oudere honden moeilijker veranderen. “Viervoeters zijn op een leeftijd van 6 jaar het best af te richten”, aldus Chopik. “Een karaktertrek die maar zelden verandert met de leeftijd is angstigheid.”

Honden reflecteren ook de persoonlijkheid van hun baasjes. Viervoeters met een extraverte eigenaar werden sneller opgewonden dan anderen. Hondenbezitters die het meest tevreden waren over de band met hun viervoeters zeiden dat hun honden actief en opgewonden waren en het meest vatbaar voor training.