Vietnam koopt voor miljarden Amerikaanse vliegtuigen

Vietnam koopt voor miljarden Amerikaanse vliegtuigen

De Vietnamese luchtvaartmaatschappijen VietJet, Bamboo Airways et Vietnam Airlines hebben voor 21 miljard dollar contracten afgesloten met Amerikaanse ondernemingen waaronder Boeing. Dat is bekendgemaakt naar aanleiding van de ontmoeting tussen Amerikaans president Donald Trump en zijn Vietnamese ambtgenoot Nguyen Phu Trong in Hanoi. De omvangrijkste aankondiging komt van de lowcostmaatschappij VietJet. Zij zal honderd Boeing 737 MAX-vliegtuigen kopen, een bevestiging van een intentieverklaring die in juli was ondertekend. De bestelling heeft een cataloguswaarde van omgerekend zowat 11 miljard euro, al zijn kortingen gebruikelijk bij grote orders.

Datzelfde VietJet zal 215 motoren kopen van CFM, een joint venture van het Amerikaanse General Electric en het Franse Snecma.

De nieuwe luchtvaartmaatschappij Bamboo Airways zal tien vliegtuigen afnemen bij Boeing, van het model 787-9 Dreamliner.

Vietnam Airlines ten slotte bereikte een akkoord met de Amerikaanse onderneming Sabre Corporation rond dienstverlening en technologie, goed voor 100 miljoen dollar. “Deze akkoorden ondersteunen meer dan 83.000 Amerikaanse banen en zullen de internationale passagiers in Vietnam meer veiligheid en betrouwbaarheid bieden”, klinkt het in Amerikaanse regeringskringen.

De Vietnamese luchtvaartmarkt groeit stevig. Zeven luchtvaartmaatschappijen hebben er een licentie. Ook de Europese vliegtuigbouwer Airbus kon er al voor miljarden aan contracten binnenhalen.

bron: Belga