Turkse justitie vordert veroordeling expert van Reporters zonder Grenzen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De procureur van Istanboel heeft een veroordeling van de Turkije-expert van Reporters zonder Grenzen, Erol Önderoglu, gevorderd wegens het propageren van terreur. Op de volgende zitting van 15 april wordt een vonnis verwacht. Dat deelde zijn advocaat Tora Pekin woensdag mee. Op terreurpropaganda staat 15 maanden gevangenisstraf. Omdat de strafmaat minder dan twee jaar bedraagt, moet Önderoglu in geval van een veroordeling vermoedelijk niet naar de cel, aldus zijn advocaat. RzG-directeur Christian Mihr, die het vervolg van de procedure in Istanboel volgde, noemde het proces "pure willekeur".

Naast Önderoglu worden ook de Turkse mensenrechtenactiviste Sebnem Korur Fincanci en de auteur Ahmet Nesin beschuldigd van terroristische propaganda. De procureur eiste ook tegen hen minstens 15 maanden gevangenisstraf. Aanleiding voor het proces is een solidariteitscampagne voor de opgedoekte pro-Koerdische krant Özgür Gündem, waaraan de beklaagden hadden deelgenomen.

Fincanci, tevens professor forensische geneeskunde, werd in een ander geding al tot twee en een half jaar cel veroordeeld, omdat ze in januari 2016 een oproep tot vrede had ondertekend. In die petitie hadden meer dan 1.100 academici een eind gevraagd aan de militaire interventie in het Koerdische zuidoosten van Turkije. Dat vonnis is nog niet rechtsgeldig. Volgens Amnesty International werden intussen 129 van de zogeheten "academici voor de vrede" veroordeeld en riskeren 25 onder hen een gevangenisstraf.

bron: Belga