Tientallen opposanten vrijgelaten uit cel in Nicaragua

Tientallen opposanten vrijgelaten uit cel in Nicaragua
Tientallen opposanten vrijgelaten uit cel in Nicaragua

De justitie in Nicaragua heeft de vrijlating bevolen van tientallen opposanten die in de gevangenis zitten omdat ze deelgenomen hebben aan de manifestaties tegen president Daniel Ortega. De oproep komt er op het moment dat de oppositie en de regering de onderhandelingen hervatten, maakt een ngo vandaag bekend. “We spreken over een honderdtal mensen die zijn vrijgelaten”, verklaarde Marcos Carmona, de voorzitter van de Comisión Permanente de Derechos Humanos, een mensenrechtenorganisatie. Over het exacte aantal, hun identiteit en de omstandigheden van hun vrijlating is nog weinig bekend. Er is vanuit officiële bron geen enkele informatie gegeven.

“We hebben vastgesteld dat er twee minibussen zijn vertrokken” vanuit de gevangenis van La Modela, op zo’n twintig kilometer ten oosten van hoofdstad Managua, en “dat sommige bekende gevangenen aan boord waren, maar we weten niet waar ze naartoe werden gebracht”, aldus Carmona. Volgens een fotograaf van AFP werden sommige gevangenen rechtstreeks naar hun huis gebracht.

De geruchten over de vrijlating deden al sinds maandag de ronde en familieleden van gevangengenomen opposanten brachten de nacht van dinsdag op woensdag voor de gevangenis.

Bij de politieke crisis, die op 18 april vorig jaar startte met manifestaties tegen de regering, zijn al meer dan 325 doden gevallen, voornamelijk mensen van de oppositie. Dat stellen mensenrechtenorganisaties. In totaal zijn 777 opposanten in het land in de cel gestoken.

Bron: Belga