Spijbelen voor het klimaat: ook in voeding en metaal stakingsaanzegging van socialistische vakbond

door
Belga
Leestijd 2 min.

Drie van de zes centrales van de socialistische vakbond ABVV dienen een stakingsaanzegging in voor de klimaatactie op 15 maart. Dat blijkt uit een rondvraag. Naast de grootste centrale, de Algemene Centrale, dienen ook ABVV Horval (horeca en voeding) en ABVV Metaal een aanzegging in. Maar het is niet de bedoeling het land plat te leggen, klinkt het. De jongeren die al weken op donderdag spijbelen om te betogen voor een ambitieuzer klimaatbeleid, plannen op 15 maart een massale mobilisatie. Ze vroegen daarom aan de vakbonden om voor die datum een stakingsaanzegging in te dienen zodat iedereen zou kunnen deelnemen.

De christelijke bond ACV en de liberale ACLVB besloten om niet op die vraag in te gaan, terwijl ABVV de beslissing overliet aan zijn afdelingen. Vorige week raakte al bekend dat de Algemene Centrale een aanzegging zou indienen. BBTK (bedienden), BTB (transport) en ACOD (overheid) doen dat niet.

"We gaan onze leden oproepen om deel te nemen, maar het stakingswapen is in deze niet aan de orde", zegt BBTK-voorzitter Erwin De Deyn "Er zijn andere manieren om ervoor te zorgen dat een maximaal aantal mensen kan deelnemen."

Frank Moreels van transportvakbond BTB is dezelfde mening toegedaan. "We steunen de acties en zullen binnenkort zelf met een aantal voorstellen komen rond het klimaat, maar we moeten op een spaarzame manier met het stakingswapen omgaan."

ABVV Horval zal wel een aanzegging indienen, zegt voorzitter Alain Detemmerman. "We roepen niet op tot staking, maar we willen wel dat de mensen zoveel als mogelijk kunnen deelnemen. Voor ons is een aanzegging dan de enige manier. Maar dit is zeker geen oproep om het land plat te leggen." Detemmerman verwacht dat de impact op de bedrijven in de voedingssector dan ook heel beperkt zal zijn. "We raden de mensen aan om hun werkgever te verwittigen."

Ook vanuit de metaalvakbond ABVV Metaal vertrekt een aanzegging, zegt voorzitter Georges De Batselier. "Het klimaat is belangrijk voor werknemers en werkgevers", zegt hij. "Maar het is niet de bedoeling om bedrijven stil te leggen. We bieden onze mensen enkel de mogelijkheid aan om deel te nemen aan de actie."

bron: Belga