Parlement wil ontslagen Roemeense anticorruptiejaagster als Europees openbaar aanklager

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Roemeense Laura Codruta Kövesi moet volgens het Europees Parlement het nieuwe Europees Openbaar Ministerie leiden. De vorig jaar in Boekarest ontslagen topvrouw van het nationale anticorruptieparket DNA is als beste uit de hoorzittingen in de bevoegde commissie gekomen. Vorige week kozen de lidstaten echter voor een van haar uitdagers. Kövesi werd in 2018 de laan uitgestuurd op initiatief van de Roemeense minister van Justitie Tudorel Toader. Ze had hoge ogen gegooid met haar aanpak van de diep in de Roemeense politiek verankerde fraude en corruptie, maar ging volgens Toader haar boekje te buiten.

Boekarest reageerde dan ook ontstemd toen een selectiecomité Kövesi bovenaan de shortlist met drie kandidaten plaatste om het toekomstige Europees Openbaar Ministerie (EOM) te gaan leiden en zo de allereerste Europese openbaar aanklager te worden. Het EOM moet vanaf eind 2020 onderzoek doen naar fraude en corruptie met geld van de Europese begroting. Het actieterrein van het EOM, waarbij zich 22 EU-lidstaten hebben aangesloten, kan in de toekomst nog uitgebreid worden, bijvoorbeeld naar terrorisme.

Gisteren hield de bevoegde commissie van het Europees Parlement hoorzittingen met Kövesi en haar twee uitdagers. Na een geheime stemming over wie de commissieleden willen nomineren, kwam Kövesi vandaag als eerste uit de bus met 26 stemmen. De Fransman Jean-François Bohnert haalde 22 stemmen, de Duitser Andrés Ritter 1.

Wie effectief openbaar aanklager wordt, wordt gezamenlijk beslist door het Europees Parlement en de lidstaten die meedoen met het EOM. Daar hoort ook Roemenië bij, dat momenteel de Europese Unie voorzit en wegens de voorgeschiedenis van Kövesi haar kandidatuur niet genegen is. Die lidstaten riepen vorige week Bohnert tot hun favoriet uit, voor Kövesi en Ritter.

Een akkoord tussen het Europees Parlement en de lidstaten over de aanstelling van de topman- of -vrouw van het Europees Openbaar Ministerie mag ten vroegste in maart worden verwacht.

bron: Belga