“Niet omdat puberteit betoogt, dat politieke antwoorden puberaal moeten zijn”

Niet omdat puberteit betoogt, dat politieke antwoorden puberaal moeten zijn

Het is aan de politiek om een “volwassenen antwoord” te formuleren op het protest van de klimaatspijbelaars. Dat zegt N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever aan de vooravond van een nieuwe mars van de klimaatspijbelaars. Die klimaatmars zal morgen door Antwerpen trekken. “Om het het met een harde boutade te zeggen: het is niet omdat de puberteit betoogt, dat we met puberale antwoorden moeten komen”, zo zegt De Wever aan Belga. Zelf zal hij Anuna De Wever en co donderdag niet ontvangen op het Antwerpse stadhuis. De Wever heeft begrip voor het feit dat jongeren op straat komen om te protesteren. “Ik bewonder de passie en het engagement bij de jongeren. De generatie die vaak het verwijt heeft gekregen dat ze zich voor niets engageerde, komt nu massaal op straat en dat is oké”, aldus De Wever.

Maar de N-VA-voorzitter staat niet achter de spijbelacties. “Spijbelen staat niet in mijn woordenboek. Ik heb dat nooit een goed idee gevonden”, klinkt het. Zeker als de acties “recurrent” worden, kunnen ze volgens De Wever “een hypotheek leggen op de vorming van een generatie”.

De Wever begrijpt daarom niet dat sommige politici de spijbelacties aanmoedigen. De politiek moet met “volwassen en rationele antwoorden” komen. “Het is aan de politiek om een volwassen antwoord te geven op het protest van jongeren en niet om jongeren achterna te lopen. Om het met een harde boutade te zeggen: het is niet omdat de puberteit betoogt dat de antwoorden puberaal moeten zijn.”

Als het van De Wever afhangt, moet de politiek onder meer het “vooruitgangsgeloof” bij jongeren herstellen. “Het is aan ons om te zeggen dat de toekomst er beter uitziet dan het verleden. We hebben het beter dan ooit tevoren, zelfs op ecologische vlak. De problemen die we hebben, moeten we oplossen. Dat moet ons antwoord zijn, niet meebetogen en applaudisseren voor de spijbelaars.”

De Antwerpse burgemeester is niet van plan de klimaatspijbelaars morgen te ontvangen op het Antwerpse stadhuis. “Er is geen ontvangst gevraagd. Om eerlijk te zijn, ik ontvang bijna nooit betogers. Meestal doe je dat om zelf in the picture te komen voor de camera’s. Ik voel daar geen behoefte toe”, aldus De Wever. Hij voegt er wel aan toe dat hij de betogers op een ander moment en weg van alle camera’s wil ontmoeten voor een open gesprek.

bron: Belga