EK atletiek indoor – Belgische delegatie is ambitieus ondanks tumultueuze voorbereiding

EK atletiek indoor - Belgische delegatie is ambitieus ondanks tumultueuze voorbereiding

Van vrijdag tot zondag vinden in het Schotse Glasgow de 35e Europese indoorkampioenschappen atletiek plaats. Ook in 1990 ging het EK indoor al eens in Glasgow door. Dit jaar komen zeven Belgen individueel in actie, ook de aflossingsploeg van zowel de mannen als de vrouwen is actief op de 4×400 meter. De laatste rechte lijn verliep voor de Belgische atleten niet optimaal. Een sponsorconventie die ze moesten ondertekenen van de Belgische atletiekbond, deed veel stof opwaaien. Niemand tekende. Uiteindelijk gingen alle atleten akkoord met een gewijzigde tekst.
Hordeloopster Eline Berings meldde zich dinsdag af met een scheur in de meniscus, maar er blijven nog voldoende landgenoten over met kansen op een hoge notering of zelfs een medaille. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de Belgian Tornados bij de mannen en de Belgian Cheetahs bij de vrouwen op de 4×400 meter. Kevin, Jonathan en Dylan Borlée, Julien Watrin en reserve Asamti Badji zijn een absolute medaillekandidaat en outsider voor goud net achter topfavoriet en wereldrecordhouder Polen.
Camille Laus, Cynthia Bolingo, Hanne Claes, Margo Van Puyvelde en reserve Paulien Couckuyt kunnen in een superdag voor brons meedoen bij de vrouwen. Bolingo loopt ook individueel en mikt op de halve finales op de 400 meter.
Een andere grote medaillekandidaat is Thomas Van der Plaetsen in de zevenkamp. Hij bezit de beste wereldjaarprestatie en is dus vanzelfsprekend ook nummer één op de Europese ranking. Zijn voornaamste concurrent voor goud wordt de Rus Ilya Shkurenyov. Ook in de vrouwelijke meerkamp, de vijfkamp, mag België hoog mikken. Hanne Maudens ambieert top vijf en dan is het podium nooit veraf.
Claire Orcel (hoogspringen), Renée Eykens (800m), Ismael Debjani (1.500m) en Robin Hendrix (3.000m) behoren niet tot de medaillekandidaten. Een finaleplaats zou in hun geval al een groot succes zijn.

bron: Belga