Donald Trump en Kim Jong-un erg optimistisch op eerste dag van top in Vietnam

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hebben woensdagavond om 20.47 uur (lokale tijd) de eerste dag van hun ontmoeting afgerond met een gezamenlijk diner. De twee staatshoofden gaven blijk van duidelijk optimisme over het verdere verloop van de top, maar de belangrijkste gesprekken vinden wel pas morgen plaats. In het Metropole Hotel in de Vietnamese hoofdstad Hanoi vond vnadaag een ontmoeting tussen Kim en Trump plaats. Het is hun tweede top, na die van juni in Singapore.

Voor het oog van de camera's hebben de twee leiders elkaar de hand geschud. Na enkele korte verklaringen, waarin Trump en Kim opvallend vriendelijk waren voor elkaar, vond er achter gesloten deuren een 20 minuten durend gesprek onder vier ogen plaats.

Daarna hadden de deelnemers van de Amerikaanse en Noord-Koreaanse delegatie nog een gezamenlijk diner. Naast Trump en Kim waren ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en Trumps interim-klabinetschef Mick Mulvaney aanwezig. Kim werd dan weer vergezeld door zijn onderhandelaar Kim Yong Chol en door minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong Ho. Het diner heeft volgens de Amerikaanse nieuwssite CNN exact 1 uur en 42 minuten geduurd.

De Amerikaanse en Noord-Koreaanse leider waren tot nu toe erg optimistisch in hun verklaringen. Trump deelde mee dat hij uitkijkt naar "een erg succesvolle top". "Ik vertrouw erop dat er een goed resultaat zal zijn", klonk het bij Kim Jong-un.

De belangrijkste gesprekken worden echter pas vanaf morgen verwacht. Ze zullen in de eerste plaats overleggen over nucleaire ontwapening op het Koreaanse schiereiland en over de afbouw van het rakettenarsenaal van Pyongyang. Maar echt grote stappen voorwaarts worden er acht maanden na de eerste top in Singapore, niet meer verwacht.

In juni vorig jaar hadden beide leiders een document ondertekend, waarin Kamer zich onder meer engageerde tot een volledige denuclearisatie. Aangenomen wordt dat in Hanoi verder zal worden afgebakend hoe dat precies moet worden ingevuld.

bron: Belga