Britse leerlingen hebben geen zin meer in vreemde talen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het aantal Britse leerlingen dat lessen volgt om een andere taal onder de knie te krijgen, is sinds 2000 bijna gehalveerd. Dat blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd is door de Britse openbare omroep BBC. Vooral de talen Frans en Duits gaan er fel op achteruit. Voor het onderzoek werden leerlingen ondervraagd die zich voorbereiden op een "General Certificate of Secondary Education", een diploma dat doorgaans op 16-jarige leeftijd wordt gehaald. Uit die gegevens blijkt dat het aantal leerlingen dat een examen voor een vreemde taal aflegt, tussen 2000 en 2018 gedaald is met maar liefst 45 procent.

Vooral het Duits (-67 procent) en het Frans (-63 procent) blijken een pak minder populair dan 18 jaar geleden. Nochtans zijn Frankrijk en Duitsland nog altijd twee van de belangrijkste handelspartners van het Verenigd Koninkrijk. Het Spaans (+75 procent) blijkt dan weer wel erg hip te zijn bij de Britse jongeren.

Door de dalende interesse in vreemde talen hebben verschillende scholen al geknipt in het lessenpakket. Zo wordt in het Carmel College in het Noord-Engelse St. Helens intussen geen Duitse les meer aangeboden. "Als we voor andere vakken klassen hebben van 25 leerlingen, dan is het moeilijk om het bestaan van kleine klassen voor sommige vakken te rechtvaardigen", zegt schooldirecteur Mike Hill aan BBC.

De Britse industriefederatie CBI is erg verontrust over de resultaten. Ze vraagt aan de overheid om maatregelen te nemen. "De daling van van de kennis van vreemde talen moet worden tegengehouden. Anders zal het Verenigd Koninkrijk minder competitief worden op wereldschaal en zullen de jongeren minder goed voorbereid zijn op de moderne wereld", zegt CBI-directeur Matthew Fell.

Bron: Belga