Vakbondsactie in gesloten centrum Merksplas

door
Belga
Leestijd 1 min.

In het Centrum voor Illegalen in Merksplas voert het veiligheidspersoneel dinsdagochtend een ludieke actie. Er is ontevredenheid over het gebrek aan uniformen, slechte bereikbaarheid met het openbaar vervoer en laattijdige uitbetalingen van het woon-werkverkeer. De vakbonden ACOD, VSOA en ACV Openbare Diensten voeren dinsdagvoormiddag met opvallende kostuums en attributen actie aan het gesloten centrum van de Dienst Vreemdelingenzaken in Merksplas. "Omdat er te weinig uniformen zijn, hebben we er zelf gemaakt", zegt Leen Goos van het ACV-OD.

De actie is een reactie tegen het gebrek aan uniformstukken. "Voor veiligheidspersoneel is een uniform erg belangrijk", zegt Goos. "Bewakers moeten herkenbaar zijn in hun bewakingsfunctie."

Een ander pijnpunt is het vervoer voor het personeel van en naar het centrum in de Antwerpse Kempen. "Iedereen van het personeel heeft zogezegd recht op gratis openbaar vervoer", zegt Goos, "maar wie een shift draait tot 23 uur kan geen enkele bus meer nemen. Wie een negen uur durende nachtshift achter de rug heeft, moet twee uur lang in een bushokje zitten wachten."

Ook de terugbetaling van de kosten voor het woon-werkverkeer loopt niet vlot. "Daar zitten sommigen al maanden op te wachten", zegt Goos.

Met hun actie willen de vakbonden een duidelijk teken geven aan de overheid in Brussel, maar ook de directie in Merksplas. "Nu gaat het er nog ludiek aan toe, maar dat zal veranderen als er geen reactie komt", wordt er gewaarschuwd.

bron: Belga