Spaanse topclubs kregen dan toch geen onwettige staatssteun

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Spaanse fiscus moet dan toch geen extra belastingen innen bij de Spaanse topvoetbalclubs FC Barcelona, Real Madrid, Atletico Bilbao en Atletico Osasuna. De Europese Commissie oordeelde enkele jaren terug dat het belastingregime van deze vier clubs neerkwam op illegale staatssteun, maar het Gerecht van de Europese Unie heeft die beslissing vandaag vernietigd. Om hen tot meer financiële verantwoordelijkheid te dwingen, verplichtte een Spaanse wet uit 1990 de profclubs om een nieuwe rechtspersoonlijkheid aan te nemen, met een ander fiscaal regime. Enkel clubs die de jaren voor de wetswijziging uit de rode cijfers bleven, mochten hun oude statuut als non-profitorganisatie behouden en ook hun fiscaal regime veranderde niet.

De Europese Commissie oordeelde in juli 2016 dat de vier clubs genoten van een fiscaal privilege dat als illegale staatssteun moet worden beschouwd. De Spaanse staat moest het fiscaal voordeel dat ze al die jaren hadden genoten terugvorderen.

Die beslissing is nu dus vernietigd. Volgens het Gerecht van de Europese Unie heeft de Commissie niet grondig genoeg onderzocht of het eigen regime van de vier clubs daadwerkelijk voordeliger was.

bron: Belga